Sine metu

2013-05-12
01:26:50

Cykel vs. Bil
Låt mig börja med att ställa dig en fråga:
Ser du dig för, åt båda håll, innan du passerar en gång och cykelväg? Eller fokuserar du på bilvägen du ska ut på för att se om du kan åka direkt?
Fundera på det medan du läser nedanstående.
 
Så var det dags igen. Det eviga diskussionen, får cyklister vistas på samma väg som bilister? Är verkligen en cykel ett fordon? Får man köra på cyklister?
 
Aldrig ledsnar dessa människor, uppenbarligen folk som aldrig lärt sig cykla och som förmodligen spenderar sina helgdagar i båten, i solstolen eller i tv-soffan (tittandes på cykelsport?)
Avundsjuka gissar jag på ligger bakom deras beteende och deras kommentarer....
 
Att tvinga cyklister att cykla på cykelstigen/cykelvägen är som att säga åt en traktorförare att alltid köra på åkern.
Jag blir irriterad, så enkelt är det.
Ska det verkligen vara så otroligt förbannat jävla svårt att förstå att en riktig cyklist inte kan cykla på cykelstigen/cykelvägen under ett träningspass?
 
 En normaltränad cyklist snittar 26km/h på sitt pass, en tävlingscyklist 32km/h. Känner du dig då trygg med att släppa ut dina barn vilt för våg på gång och cykelvägen? Ja, man ska visa hänsyn, men det är inte alltid man hinner göra det. Ett barn springer fort då det vill....
En cyklist cyklar fort då han/hon vill, och bromsarna tar inte direkt....
På en cykelväg är det max 30 km/h, på en gång och cykelväg är det max 15km/h.
Den farten blir det inga cyklister av. Inte ens jag cyklar så sakta....
 
Saken är den att det finns två typer av cyklister; det finns cyklister och det finns cyklister. Cyklisterna är de som har hjälm, cykelkläder och som uppenbarligen inte är på väg från punkt a till punkt b. Cyklister är de som i bästa fall har hjälm, ofta klädd i vanliga kläder, inte helt ovanligt med en ryggsäck på ryggen och som är på väg från punkt a till punkt b. Att förväxla eller dra ett samband mellan dessa två grupper är som att jämföra Star Trek med Twilight. En dödssynd.
 
Den enda likheten mellan de två grupperna är att de sitter på en cykel. Den förstnämnda gruppen cyklar i genomsnitt betydligt fortare än den andra gruppen. Den förstnämnda gruppen har inget på en cykelväg att göra. Cyklisterna däremot... De håller ofta ett tempo som hör hemma på cykelvägen, men många av dem gör ändå misstaget att cykla på vägen. Och bilisterna blir förbannade. (Lägg er energi på att lära era barn att använda hjälm, visa hänsyn och inte bli som sina föräldrar istället).
Blanda aldrig ihop dessa två grupper av cyklister!!!!
 
Jag läste ett blogginlägg (http://www.cyclismas.com/2013/01/hey-mister-busdriver/) som jag rekommenderar alla att läsa. 
Och tänk er för nästa gång ni tutar, kör för nära, använder spolarvätska eller pekar finger åt en cyklist. Tänk på att det kan vara jag som sitter på cykeln och jag tar registreringsnummer....
Jag har allt mellan två hjul och sexton hjul under mig och jag upplever det mesta i trafiken. Men jag har lärt mig att det inte är någon idé att stressa. Vad vinner du på att köra för fort eller göra en idiotisk omkörning? Du ökar bara dina risker för att döda dig själv eller ännu värre, döda någon annan....
 
Efter ni läst det tycker jag att ni kan lära er att följa denna simpla regel som jag tagit från Orbea:
Den var inte så fruktansvärt svår att förstå va?
 
Det finns bara tre fordon som har rätt att ha omåttligt bråttom i trafiken och de har alla tre blåa ljus. Ambulans, polis och brannkår.
Till övrig trafik har jag bara en sak att säga; "Ta de där tre minutrarna du får ligga bakom mig och njut av utsikten, andas lugnt och tänk på allas framtid". Stress är otroligt vanligt i dagens samhälle och den där påtvingade pausen gör dig bara gott.
 
Har du funderat på min inledningsfråga? Är du helt säker på att du ser dig för varje gång? Hur skulle du känna om du är orsaken till att en cyklist, en människa, förlorar livet för att du inte såg dig för? 
 
Jag vet hur lätt det är att glömma att kolla, därför cyklar jag på vägen, det är ett säkrare alternativ.
 
Dagens visdomsord:
 
Share the road
 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: