Sine metu

2013-05-07
02:40:30

Cyklar

Jag har tydligen blivit någon typ av allvetare i ämnet cyklar enligt min syster. Men så är det verkligen inte. Jag lyssnar bara på kjæresten och försöker lära mig av honom.

Men för att försöka förklara det här med vad du ska kolla efter då du tänkte köpa en cykel ska jag ge en snabb förklaring.

Är du ute efter en mtb (skogscykel för stock och sten), en racer/landsväg (för asfalt, sån man ser på tv), en dh (downhill, lift upp cykel ner), tempo (triathlon, cykla fort) eller cx (cross, för skog men med bockstyre)?

Jag gör en kort genomgång av mtb och racer.

En mtb kan vara en hardtail (bara framdämpare) eller en heldämpad. Hardtail är det vanligaste och billigaste alternativet. En heldämpad är dock bekvämare, men kräver mer underhåll och startkapital.
Sen har vi 26" och 29". 26" är bättre på tekniska partier och snabbare/lättare att få rull på. En 29" är enklare att hantera, för oss vanliga dödliga. Men den är tyngre att få rull på pga hjulstorleken.

Valet mellan hardtail/heldämpat och 26"/29" är beroende på tycke och smak. Jag skulle valt en 29" hardtail eftersom jag inte är bra i skogen och redan har en 26" hardtail :)
Generellt menar de att 29" passar folk över 190 cm, men det är som sagt en smaksak. Prova först!!!

Växelsystem på en mtb är Shimano och SRAM.

Vi börjar med Shimano:
Alivio
Deore
SLX
Deore XT
XTR

Alivio är sämst och XTR är bäst... Alivio är en helt okej växelgrupp, men vad du tappar på att gå ner på skalan är precision, tålighet för tuffa förhållanden och framförallt går du upp i vikten betydligt... Och alla vet ju att cyklister jagar gram...

På racer sidan har du inte så mycket att välja på. Carbon eller aluminium ram. En carbonram är styvare och svarar bättre, men vurpar du så har du ingen cykel mer. En aluminiumram är (ofta) tyngre, mjukare (sämre svar), men klarar att bli överkörd ;)

För mig finns bara carbon...
Men det kan vara fint att börja med en al ram om man inte vill lägga så mycket pengar på ramen.

För racer har du shimano, SRAM och Campagnolo. Här finns det skillnader... SRAM har double tap, vilket gör att det endast finns en växeltap i bromshandtaget. Shimano har två, en stor och en liten. Campagnolo har en tumspak. Det där handlar om tycke och smak. Jag har alltid haft SRAM och kan därför inte leva utan double tapen...

Längst ner kommer det en bild av de olika växrlgrupperna....

SRAM har också ett otroligt skönt klunk ljud då du växlar pga kuggarna, det är ett ljud som många hatar och andra älskar. Lite som mese.... Jag älskar det, speciellt i en klunga med högprofilhjul :D

Men summa summarum är att det handlar om tycke och smak. Vi lägger otroligt mycket pengar på våra cyklar, för det är vårt intresse, andra lägger nästan inget allt.
Men kommer du på en tävling ser du att det är grejerna det hänger på. Det finns inga dåligt vårdade cyklister!! Eller cyklar!!!
Det är en stilsport...

För en bra mtb så räkna med 10.000kr och uppöver 70.000kr

För en racer 9.000kr och uppöver 90.000kr

Så in på blocket.se, happymtb.se eller finn.no och hitta din nästa bästa vän :)


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: